Bilfinger magazine artikelen

Thema: Energietransitie en duurzaamheid

‘SHELL PERNIS EN MOERDIJK ZIJN BELANGRIJKE AANJAGERS’

Onlangs schroefde Shell haar wereldwijde CO2-doelstellingen voor haar eigen uitstoot voor 2030 op tot 50 procent, met als einddoel ‘nul’ uitstoot in 2050. ‘De fabrieken in Moerdijk en Pernis spelen een belangrijke rol om dat voor elkaar te krijgen’, vertelt Marjan van Loon, President-Directeur van Shell.

Lees het interview

CHEMISCHE INDUSTRIE OP WEG NAAR KLIMAATNEUTRAAL EN CIRCULAIR

Verduurzaming staat als thema in de chemische industrie met stip op nummer één, stelt Manon Bloemer, directeur van branchevereniging VNCI. ‘Naast veiligheid natuurlijk, veiligheid is nooit af en drijft ons nog elke dag.’

Lees het interview

DE HAVENINDUSTRIE GAAT EEN CRUCIALE ROL SPELEN IN DE ENERGIETRANSITIE

De klimaatverandering vraagt om innovatieve oplossingen. Hoe kunnen we de CO2-emissies terugdringen, is de centrale vraag. Door volop in te zetten op groene waterstof? Op kernenergie? Of is CO2-opslag het ei van Columbus? Antwerp@C denkt dat laatstgenoemde optie op korte termijn de meest realistische is. Frederik Pieters legt uit wat de plannen zijn.

Lees het artikel

‘ROTTERDAM MOET DE DUURZAAMSTE HAVEN TER WERELD WORDEN’


De duurzaamste haven ter wereld zijn. Volgens Allard Castelein is het een business case die de bedrijven in het Rotterdamse havengebied én de Nederlandse samenleving heel wat gaat opleveren.

Lees het interview

‘CO2-VRIJE PRODUCTIE TEGEN EEN KWART LAGERE KOSTEN’

Om op korte termijn de internationaal afgesproken klimaatdoelen te behalen, moet er heel wat CO2 uit industriële processen worden afgevangen. Zou het niet mooi zijn als dat voordeliger en nog milieuvriendelijker kan? 

Lees het interview

‘IN PLASTIC IS DE GROOTSTE RECYCLINGSLAG TE SLAAN’

Zijn drijfveer? Een onderneming opbouwen, die met innovatieve technologie en goede vibes succesvol uitbreiden, en tegelijkertijd de wereld een stukje beter maken. En dat is precies wat CEO Jaap Vandehoek met zijn bedrijf Umincorp doet: plastic recyclen met de bij de TU Delft ontwikkelde Magnetic Density Separation-technologie.

Lees het interview

‘DANKZIJ DE VELE FRONTRUNNERS IS ANTWERPEN GOED GEPOSITIONEERD OM DE TRANSITIE DOOR TE MAKEN’

Een brede, open blik op de wereld, samenwerking over sectoren heen en innovatie zullen ervoor zorgen dat de energie- en grondstoffentransitie hand-in-hand gaat met economische voorspoed in de Haven van Antwerpen.

Lees het interview

WATERSTOFECONOMIE START IN GRONINGEN

Midden in de coronacrisis kwam Groningen Seaports met een verrassend en optimistisch bericht: de industrie in Noord-Nederland loopt tien jaar voor op de klimaatdoelen van Parijs. CEO Cas König vertelt over hoe ze ‘m dat flikten en over de hoge ambities voor de komende jaren, vooral op het gebied van waterstof.

Lees het artikel

DE NOORDZEE ALS DUURZAME ENERGIEBRON
 

Na een eeuwenlange strijd tegen het water ziet Nederland tegenwoordig de Noordzee meer als bondgenoot in het streven naar een duurzaam energiesysteem. Het onderzoeksprogramma North Sea Energy onderzoekt de weg naar deze toekomst. Een van de ideeën is het aanleggen van kunstmatige eilanden, waar grootschalige transmissie van elektriciteit en groene waterstof kan plaatsvinden.

Lees het artikel

 

‘NIET WACHTEN OP HET EI VAN COLUMBUS’

‘Als we het klimaatakkoord willen halen, dan moeten we nu vaart maken met de middelen die er zijn.’ Dat is de mening van Gabriël Tschin, directeur van Plant One Rotterdam, dat de middelen beschikbaar stelt om het tempo van de energietransitie er daadwerkelijk in te houden.

Lees het interview

 

GROTE STAPPEN CO2-REDUCTIE ROTTERDAMSE INDUSTRIE DANKZIJ WATERSTOFFABRIEK

Verschillende toonaangevende bedrijven in het Rotterdamse havengebied leggen met H-vision een concreet plan neer om de regionale CO2-uitstoot fors te verminderen via een waterstoffabriek. Alice Krekt, Programmadirecteur Deltalinqs Climate Program: ‘We kunnen er bijna 20 procent van de Rotterdamse industrieopgave voor 2030 mee halen. Dat is veel voor één project! 

Lees het artikel

‘DUURZAME GROEI IN DE HAVEN VAN ANTWERPEN’

De haven van Antwerpen wil groeien én de meest duurzame haven van Europa worden. Dat lijkt met elkaar in tegenspraak, maar in Antwerpen zijn ze ervan overtuigd dat dat heel goed samen kan gaan. ‘Al wil dat niet zeggen, dat groeien in harmonie met de omgeving gemakkelijk is.’ Die uitspraak doet Bernard Moyson, de kersverse voorzitter van Alfaport Voka.

Lees het artikel 


Thema: Innovatie

RPA: SNELLERE EN EFFICIËNTERE PROCESSEN ZONDER FOUTEN

Robotic Process Automation is het automatiseren van eenvoudige, steeds terugkerende en vaak saaie handelingen van medewerkers door softwarerobots. Het is de volgende stap in de volledige automatisering van een bedrijf. Marijn van de Poel, managing director van implementatiepartner Ciphix en Luc Zuidhof, salesmanager van softwareleverancier UiPath, vertellen over de voordelen voor industriële bedrijven.

Lees het artikel

DIGITALE TRANSFORMATIE WORDT ZICHTBAAR IN HOLOSUITE

Overweldigend. Dat is het beste woord om een bezoek aan de Microsoft Holosuite te beschrijven. De ruimte is te vinden in het kantoor van Microsoft op het bedrijventerrein van de luchthaven Schiphol. In de HoloSuite onderga je een ‘immersive experience’: een imponerende ervaring van 360-graden-projectie en mixed reality, onder andere met behulp van de HoloLens.

Lees het artikel

THE UNKNOWN GROUP: MATCHMAKER OP DE INNOVATIEMARKT

Innovatie is het sleutelwoord in de energietransitie. Nieuwe ideeën, producten, processen en structuren zijn nodig om de klimaatverandering af te remmen. Samenwerking tussen start- en scale-ups en grote industriële ondernemingen versnelt de ontwikkeling van baanbrekende technologieën. The Unknown Group brengt die werelden bij elkaar.  

Lees het artikel 

BETERE KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE KAN NIET ZONDER ECHTE MENSEN

Kunstmatige intelligentie gaat ons werk – en ons leven – een stuk gemakkelijker maken. Door alle data die sensoren en machines ons leveren met algoritmes te analyseren, kunnen software en apparaten straks zelfstandig onze problemen oplossen. Waar of niet? 

Lees het artikel

‘GA ERVAN UIT DAT JE GEHACKT BENT’

Een vermoedelijke Russische cyberaanval op Estland betekende voor Anouk Vos de start van een carrière in cyber security. Dertien jaar later spreken we haar in een goed beveiligde kelder van een voormalig bankgebouw in Rotterdam. Daar helpt zij jeugdige hackers aan de skills die je nodig hebt om een loopbaan in cyberveiligheid te beginnen.

Lees het interview

STEELANOL: REVOLUTIONAIRE BRANDSTOF UIT INDUSTRIËLE GASSEN STAALPRODUCTIE

Rijdt jouw auto binnenkort deels op duurzame ethanol, gemaakt uit industriële gassen van staalproductie? Het kán! In Gent werkt ArcelorMittal aan een nieuwe fabriek, die onder andere koolstof omzet in bio-ethanol.

Lees het artikel


Thema: Samenwerking & Efficiency

ONDERHOUD DOW CHEMICAL, GEDEGEN ÉN INNOVATIEF

Dow Chemical in Terneuzen is een grote productielocatie. Dow werkt hier toe naar een CO2-neutrale toekomst. In de tussentijd is er doorlopend onderhoud nodig aan de bestaande kraakfornuizen, die een cruciaal onderdeel vormen van de productie. Dit onderhoud is, mede dankzij Bilfinger ROB, behalve gedegen ook steeds innovatiever.

Lees het artikel

CLIENT PORTAL BIEDT ACTUEEL INZICHT IN ALLE STEIGERS OP TERREIN BP RAFFINADERIJ ROTTERDAM

BP Raffinaderij in Rotterdam nam voor de zomer de Client Portal van Bilfinger in gebruik. Het klantsysteem biedt de verschillende interne opdrachtgevers binnen de raffinaderij, zoals Maintenance en Projects, onder meer een actueel digitaal overzicht van de hoeveelheid steigers op het terrein.

Lees het artikel

SHELL MOERDIJK ZET ROPE ACCESS IN VOOR INSPECTIE

Door een beroep te doen op nieuwe expertises van Bilfinger kon Shell Moerdijk snel en efficiënt inspectiewerk aan hun T-steiger laten uitvoeren. Dat leverde ook nog eens een aanzienlijke financiële besparing op. Dit gebeurde binnen een speciaal Shell-programma gericht op het bestrijden van externe corrosie.

Lees het artikel

 

'KLANTVRIENDELIJKHEID GAAT NIET OM GELD’

Klantvriendelijkheid zit ‘m niet in een vriendelijke ontvangst, een snelle reactie of een vrolijke glimlach. Dat zijn volgens expert Egbert Jan van Bel ‘hygiënefactoren’; het hoort er gewoon bij. ‘Klantvriendelijkheid is geen gedrag, maar een strategie. Echte klantvriendelijkheid begint met het kennen van je klant.’ En zo logisch en eenvoudig als dat klinkt, is het helemaal niet, weet hij uit ervaring.

Lees het interview

CONTRACTOR EN ASSET OWNER OP ZOEK NAAR DE IDEALE RELATIE

Gaat de asset owner voor een alliantie met zijn contractors of kiest hij juist voor een directieve aansturing? BP Raffinaderij Rotterdam geeft de voorkeur aan een moderne samenwerkingsvariant, gebaseerd op transparante samenwerking en heldere doelen, met de focus op een steeds betere performance. Daarbij gebruikt BP een professionele en tegelijkertijd informele benadering.
 

Lees het artikel


Thema: Markt & Economie

DE OPMARS VAN NEAR SOURCING EN STRATEGISCH VOORRAADBEHEER

Bij de uitbraak van de coronacrisis vorig jaar gingen er al vrij snel stemmen op om de handel anders in te richten. Zouden we niet meer in eigen land moeten produceren? Econoom Bart Kuipers verwacht niet dat reshoring – het terughalen van activiteiten – gaat gebeuren. 

Lees het interview

KENNISPARTNER BIJ DUURZAME INZETBAARHEID

Alle ontwikkelingen wijzen erop dat arbeid in de toekomst schaars wordt. De potentiële beroepsbevolking krimpt voornamelijk vanwege de vergrijzing. Maar door de sterk toenemende digitalisering worden ook andere vaardigheden verlangd. ‘Duurzame inzetbaarheid van medewerkers is daarom belangrijker dan ooit’, stelt professor Paulien Bongers. ‘TNO is daarbij een relevante kennispartner.'

Lees het interview

 

‘ATTITUDEVERANDERING IS DE BELANGRIJKSTE UITDAGING VOOR ASSET OWNERS’

Even met de deur in huis vallen: de grootste uitdaging voor de Vlaamse en Nederlandse procesindustrie is een te conservatieve houding van het management. Technische oplossingen zijn er voor alle mogelijke problemen. Behalve voor de manier van denken van de asset owners.

Lees het artikel

Download in PDF

Bilfinger Magazine #11

Download in PDF

Bilfinger Magzine #10

 

Download in PDF

Bilfinger Magzine #9

 

 

Bilfinger Magazine #8 

Printen