Kristian Ptak

Hoe ben je bij Bilfinger terechtgekomen?

“Ik kom oorspronkelijk uit Polen. Daar heb ik mijn opleiding afgemaakt en daarna ben ik vertrokken naar Ierland en in de steigerbouw begonnen. Eerst als hulpsteigerbouwer, en in vijf jaar tijd doorgegroeid naar eerste monteur met alle papieren. Vervolgens kwam ik naar Nederland waar ik via een uitzendbureau ook als eerste monteur aan de slag kon. Maar ik had een gezin en zocht naar vastigheid en stabiliteit. Daarom heb ik bij Bilfinger gesolliciteerd; daar had ik via het uitzendbureau ook al gewerkt. Inmiddels ben ik bij Bilfinger doorgegroeid naar uitvoerder."

Wat vind je leuk aan je functie

“Ik doe wat ik eigenlijk altijd al wilde doen. Steigers bouwen is gewoon een mooi vak. Nu bouw ik ze niet meer zelf, maar begeleid ik de projecten op de site tijdens onderhoud of turnarounds en geef leiding aan de voormannen. ’’

Hoe ziet jouw dag er meestal uit?

“Ik sta op om 05.00. Dat is vroeg maar we beginnen om 06.15 dus we zijn ook lekker vroeg thuis, haha! Ik begin met een praatje met het team en dan ga ik mee de fabriek in. Dan kijk ik of alles loopt en of er nog onvoorziene zaken zijn. Ik loop even met de voormannen mee en houd toezicht op de bouw. Dan ga ik naar binnen, doe de administratie en bereid ik de werkpakketten voor de stops voor. Ik kijk waar de steigers gebouwd moeten worden en hoe deze eruit moeten zien. Dan moet ik dat natuurlijk met de voormannen overleggen en kijk ik wat voor materiaal en hoeveel mannen er nodig zijn, en wat er nodig is qua transport. Ik ben drie á vier keer per dag buiten om te kijken hoe het daar gaat en werk aan te sturen. En natuurlijk om te kijken of alles veilig gebeurt. De dag gaat heel snel, want er is altijd genoeg te doen op deze locatie. Het werk is heel gevarieerd.

Hoe ziet het team eruit?

“We proberen zoveel mogelijk teams van twee te maken bij de steigerbouwers – bestaand uit een tweede monteur en een hulpsteigerbouwer. Bij grotere klussen zijn dat iets grotere teams. Een voorman heeft hier dan weer 10 á 12 monteurs onder zich. Als uitvoerder geef ik leiding aan drie voormannen. Op deze locatie zijn drie uitvoerders voor steigerbouw aanwezig. Dit is dus best een grote locatie.”

Hoe belangrijk is teamwork voor jou?

“Dat is heel belangrijk. Je moet goed kunnen communiceren en samenwerken. Alleen kan je niks! We zijn één team en we moeten het samen doen. Het helpt ook dat ik Pools spreek natuurlijk. We werken ook met collega’s van onderaannemers die een Poolse afkomst hebben. Dus het is in mijn geval wel een voordeel om als uitvoerder ook Pools te spreken.”

Hoe ziet de toekomst er voor jou uit?

“Ik ben nu bijna 3 jaar uitvoerder en ik ben nu voor het eerst bezig met een grote turnaround zelf te draaien. Die wil ik graag met succes afronden; op tijd, binnen budget, en natuurlijk zonder incidenten.  Dat is voor nu mijn doel. Daarna wil wel graag verder doorgroeien, naar projectleider bijvoorbeeld. Dat is ook mogelijk bij Bilfinger, denk ik. De kans is er zeker, als je je best doet dan wordt dat gezien hier.”

Hoe zou je de cultuur bij Bilfinger beschrijven?

“Het is heel erg belangrijk dat je elkaar respecteert. We werken met mensen van veel verschillende nationaliteiten. Naast Nederlanders en Polen ook mensen uit Roemenië of Litouwen bijvoorbeeld. Ik vind het belangrijk dat iedereen hetzelfde behandeld wordt; of het nu een monteur is of een projectleider, we behandelen iedereen met respect.”

Waarom ben je trots om bij Bilfinger te werken?

“Ik ben trots dat ik nu al zover gekomen ben. Van eerste monteur tot uitvoerder, dat is best een stap waar ik ook veel voor heb gedaan. Nederlands leren bijvoorbeeld. Bij Bilfinger heb ik ook gevraagd of ik daar les in kon krijgen en dat was gelukkig mogelijk.”

Waarom zouden nieuwe collega’s bij Bilfinger moeten komen werken?

“Elke dag is anders, het is steeds weer een verrassing. En je werkt veel samen natuurlijk. Daarnaast vind ik het gewoon leuk om dingen te bouwen.”

Leeftijd:

38 jaar

Functie:

Uitvoerder steigerbouw

Werkzaam bij Bilfinger:

11 jaar

Printen