Britney Schniermanni en Sezer Gunes

Hoe zijn jullie bij Bilfinger terecht gekomen?

Sezer: “Ik had me ingeschreven voor de opleiding bouwkunde, maar omdat deze opleiding pas na zes maanden zou starten ben ik in de tussentijd gaan werken als steigerbouwer. Zodoende leerde ik deze wereld kennen. Na drie weken in de steigerbouw te hebben gewerkt, trok het HSEQ aspect mij heel erg en heb ik besloten om de opleiding Middelbaar Veiligheidskundige te volgen. Via mijn stage kwam ik terecht bij Bilfinger.”

Britney: “Ik ben ook via mijn stage bij Bilfinger terecht gekomen. Tijdens mijn opleiding heb ik met verschillende modules omtrent veiligheid te maken gehad, zoals arbeidsveiligheid, externe veiligheid etc. Mijn vader werkt bij Bilfinger als werkvoorbereider, en toen er een stageplek beschikbaar was heb ik gesolliciteerd en mocht ik op gesprek komen. Dit was een leuk gesprek, het klikte goed en de opdracht die ik kreeg was uitdagend; die ging over de ‘onboarding’ van nieuwe medewerkers op deze locatie en de zogenaamde startwerkinstructie. Na mijn stage kwam er een vacature vrij bij Bilfinger en heb ik natuurlijk gelijk gereageerd!”

 Wat is er leuk aan werken bij Bilfinger?

Britney: “Voor mij is het ook de diversiteit van werkzaamheden die ik zo leuk vind. Je bent zowel binnen (op kantoor) als buiten in de fabriek bezig. Dat vind ik echt heel erg leuk. Alleen maar binnen op kantoor zitten zou niets voor mij zijn! Wat mij ook opviel is dat ik gelijk geaccepteerd werd, ondanks dat het buiten natuurlijk een mannenwereld is. Mijn verwachting was dat het best wel even zou kunnen duren voordat ik echt ‘part of the team’ zou zijn als vrouw, maar vanaf de tweede week merkte ik daar eigenlijk al niks meer van. Ik vind het echt een hele goede sfeer!”

Sezer: “Het wordt gelukkig ook steeds normaler dat vrouwen in de industrie werken! Mijn werk is elke dag uitdagend, iedere dag ben ik bezig met iets anders. Wat mijn werk ook zo mooi maakt is de theorie vertalen naar de praktijk. In de theorie heb je heel veel richtlijnen, regels en procedures, overal staat van alles beschreven. Het mooiste is om dat te vertalen naar de werkvloer. Als je dat dan terug ziet komen in de manier waarop collega’s hun werk doen, maakt dat het wel echt leuk. Zo zie je dat je als veiligheidskundige een toegevoegde waarde hebt. De cultuur is hier ook echt heel open. Leidinggevenden staan open om in gesprek te gaan over jouw ontwikkelingen, persoonlijke doelstellingen en afdelingsdoelstellingen.

Daarnaast de fijne collega’s natuurlijk! Maar dat spreekt bij Bilfinger eigenlijk voor zich.”

Hoe belangrijk is teamwork?

Sezer: “Wij zijn voor unit Shell Moerdijk in totaal met zijn drieën: Britney, ik en nog een collega van Poolse komaf die via een derde partij voor ons werkt. Het is fijn dat we een klein en daadkrachtig team hebben hier in de unit.

Verder hebben we op dit terrein vier verschillende disciplines, inclusief natuurlijk de staf waar wij bij horen. Je merkt hier echt dat wanneer je samen voor zelfde doel werkt, je heel veel voor elkaar kan betekenen. Dat zie je bijvoorbeeld bij grote turnarounds. Dan gaan we er met zijn allen voor. En de mensen weten elkaar te vinden, de lijnen zijn erg kort.”

Britney: “Zeker weten, de korte lijnen maakt het samenwerken ook zo fijn. Je kan elkaar daardoor makkelijk aanspreken, helpen en bij elkaar terecht. Dit zie je bij ons als ‘buddy’s’ ook heel goed. Als ik een keer geen tijd heb voor een taak, kan Sezer het oppakken en andersom. Er wordt veel afgestemd en besproken. Teamwork is dus van groot belang!”

Wat wil je nog leren bij Bilfinger?

Britney: “Ik ben 1 september 2020 gestart bij Bilfinger, dus ik leer sowieso iedere dag wat nieuws! Sezer is zogezegd mijn ‘buddy’. Hij is de persoon die mij inwerkt, uitleg geeft en waar ik veel van leer. Dat werkt echt heel fijn.”

Sezer: “Inmiddels werk ik alweer 5,5 jaar (incl. stageperiode) bij Bilfinger. Ik ben nu bezig met de opleiding Technische Bedrijfskunde, en hierna is mijn plan om de opleiding Hoger Veiligheidskundige te gaan doen. Mijn doel is de kennis over management en veiligheid te combineren. Ik heb dus een persoonlijk ontwikkelingsplan. En ik krijg ook tijd en ruimte om dat te gaan doen. Bij Bilfinger is echt veel mogelijk op dat gebied.”

Hoe ziet jullie dag er meestal uit?

Sezer: “Afhankelijk van de dag ben ik vroeg op kantoor, soms wel rond 6 uur! Dan bereid ik de dagelijkse wake-up call voor. Soms doe ik dat ook de dag van tevoren; dan hoef ik hier iets minder vroeg te zijn. De wake-up call start om 7 uur met alle leidinggevenden op deze locatie. Daarin wordt elke dag besproken wat er goed ging de vorige dag, wat aandachtspunten zijn en algemene informatie over wat er bijvoorbeeld op de locatie gebeurd dat van belang is voor de veiligheid. 

Daarna trek ik mijn overall en alle andere PBM’s aan en gaan we naar buiten – waar iedereen aan het werk is. Het meest effectief is als je ‘s ochtends met de mannen opstart; want als je goed en veilig begint, dan eindig je meestal ook goed. We lopen onze dagelijkse veiligheidsronde. In onze veiligheidsronde zorgen we ervoor dat we medewerkers coachen om het veiligheidsgedrag te bevorderen. Daarnaast bespreken we met de voorlieden wat er op de agenda staat. Als je weet waar er gewekt wordt kun je die dag doelgericht rondlopen voor inspecties. Ook doe ik verschillende analyses, bijvoorbeeld een trendanalyse. Op basis van de uitkomsten uit deze analyses werk ik aan verschillende projecten om veiligheid nog meer te bevorderen. “

Britney: “Aan het einde van de dag doen we gezamenlijk met het HSEQ team ook een afsluiting. Wat hebben we gezien en wat willen we graag bespreekbaar maken? Een van de belangrijkste dingen aan onze baan is dat je een netwerk hebt, dat mensen je kennen en openlijk over veiligheidszaken overleggen. De drempel om over veiligheid te praten wil je zo laag mogelijk houden. We bespreken zaken graag direct. Als veiligheidskundige zijn we geen politieagenten (al wilde ik dat wel ooit worden, haha), maar coaches. Dit zorgt ervoor dat mensen ook eerlijk zijn en zo kunnen wij ondersteuning bieden.”

Sezer: “We zijn eigenlijk een ‘Coach voor de medewerkers en veiligheidsadviseurs voor het management.’ ”

Wat maakt je trots om bij Bilfinger te werken?

Sezer: “Als ik reflecteer op de laatste turnaround dan kan ik het volgende over zeggen: wat mij trots maakt is dat we na een project even als team stilstaan bij wat we hebben gerealiseerd. Meestal doen we dat ook wel met wat lekkers! Vaak heb je het niet zo door als je eraan werkt maar de projecten en turnarounds die we met elkaar realiseren zijn heel erg complex en als we als team deze projecten en turnarounds zonder ongevallen opleveren dan geeft het een zeer goed gevoel. En dan gaan we als team door naar het volgende doel. Dat teamgevoel en die prestaties maken het super mooi werk.”

Britney: “In mijn eerste week ben ik direct begonnen in de turnaround. Bij de turnaround heb ik dat teamgevoel echt meegekregen. Na de turnaround heb ik mijn eerste casus over de onboarding van nieuwe medewerkers gekregen om uit te werken. Ik zie dat mijn adviezen worden gewaardeerd en dat maakt mij trots om bij Bilfinger te werken. Daarnaast leer ik heel veel van mijn collega’s en kan ik altijd bij iedereen terecht. Ik ga echt altijd met een fijn gevoel naar het werk - het is echt een hele fijne sfeer.”

Waarom zouden nieuwe collega’s moeten kiezen voor Bilfinger?

Britney: “De klik was er bij mij vanaf de eerste dag en dat is ook wel echt belangrijk, je moet wel in deze wereld passen. Wat ik persoonlijk heel goed vind aan Bilfinger is dat je veel kansen krijgt om te ontwikkelen en te groeien. Ik heb met mijn leidinggevende afgesproken dat we een persoonlijk ontwikkelingsplan gaan opstellen. Zo krijg ik de mogelijkheid om mijn kennis te verbreden over de verschillende disciplines. Ik krijg begeleiding en word niet zomaar in het diepe gegooid. We zijn echt vooruitstrevend op het gebied van ontwikkeling; iedereen wil graag doorgroeien. En de leidinggevenden staan er voor open dat je jezelf ontwikkelt.

Sezer: “Als ik naar mezelf kijk ben ik heel blij dat ik het wereldje heb leren kennen – na 5,5 jaar vind ik het nog steeds leuk om hier te werken. Dat zit voor mij voornamelijk in het feit dat ik het zo leuk vind wat ik doe, en dat ik een uitdagende baan heb. Ik sluit me volledig aan bij hetgeen wat Britney zegt over persoonlijk ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden. En wij zeggen altijd: waar een wil is, is een weg bij Bilfinger. Je moet de kans alleen wel zelf aangrijpen!”  

Klinkt werken bij Bilfinger jouw als muziek in de oren na het verhaal van Sezer en Britney? Wij zoeken nog meer talent!

Bekijk onze vacatures 

 

Sezer Gunes

Leeftijd:

27 jaar

Functie:

HSEQ Officer

Werkzaam bij Bilfinger:

5,5 jaar 

Opleiding: 

Middelbaar Veiligheidskunidge 

Britney Schniermanni

Leeftijd: 

21 jaar

Functie:

Jr. HSEQ Inspector

Werkzaam bij Bilfinger:

3 maanden 

Opleiding: 

Integrale Veiligheidskunde 

Printen